M. OFİS ve İŞLETİM SİSTEMLERİ LİSANSLAR

Microsoft’un lisans stratejisi gerçekten çok kompleks bir yapı. Bu yapıda birçok ürün ve birçok lisanslama yöntemi bulunmakta. Hatta bu işi için oluşturulan bir sertifikasyon programı bile var. (MLSS: Microsoft Licensing Sales Specialitst). Bu uzmanlar Microsoft ürünlerinin yasal olarak satın alımı konusunda firmalarda görev alıyor ve danışmanlık hizmeti sağlıyorlar.

Neden bu tip uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu yazımızın ilerleyen bölümlerinde eminim sizde anlayacaksınız. Bu kadar ayrıntılı lisanslama yöntemlerinin tümüne bir makalede değinebilmemiz gerçekten çok zor. Biz Makalemizde, en sık kullanılan lisanslama programlarından olan “Open Lisanslama”, Her yerde karşımıza çıkan “OEM Lisanslama”, piyasada fazla denk gelemediğimiz ve tercih oranı düşük olan “Kutulu Ürün Lisansları”, Sunucuların ve üzerinde çalışan uygulamaların lisanslanması konularına değineceğiz.

Ayrıca diğer lisanslama programları ve yöntemleri hakkında nerden/nasıl doğru bilgiye ulaşabileceğimizi öğreneceğiz. Ve son olarak, örnek bir işletme ortamı tasarlayıp bu yapının nasıl lisanslanması gerektiğine değineceğiz. Peki nedir bu lisans? Bilgisayar kasasının üzerine yapıştırılmış olan ya da elimizde olan bir belge değimlidir? Hayır değildir! Lisans aslında çok daha fazlasıdır. Satın aldığımız lisan, bu yazılımı hangi amaçlar için kullanabileceğimizi anlatan ve bunu yaparken hangi kurallara uymamız gerektiğini açıklayan bir sözleşme ile gelir. (Lisansın yanında gelen yazılı belge ya da kurulum sırasında karşılaştığımız sözleşme) Yazılımı yükleyebilmek için sözleşmeyi kabul etmemiz gerekir. Aksi taktirde kuruluma izin vermez
Lisanslama çeşitleri;

  • Open Lisanslama
  • Select Lisanslama
  • Kurumsal Anlaşma
  • Kurumsal Üyelik Anlaşmasıpen Value (Multi-Year Open)
  • Open Value Üyelik (OVS)